Pigmentvlekken komen in vele maten op het gezicht en lichaam voor. Hoe ouder we worden hoe meer kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken. Dit komt omdat de huid jarenlang is blootgesteld aan uv licht. De zon is de grootste boosdoener voor pigmentvlekken. Ook medicatie of hormonen kunnen een rol hierin spelen. Pigmentcellen beschermen ons lichaam, maar onder invloed van uv licht zal de pigmentcel het licht absorberen en zo raakt de huid beschadigd. De pigmentcellen gaan zich opstapelen in de huid en zo ontstaat er een donkere vlek die niet uit zichzelf weggaat.
Hoe werkt een pigmentlaser?
De behandeling van (kleine) pigmentvlekken met Asclepion QuadroStar systeem is veilig en zeer effectief in het gebruik. De pigmentcellen absorberen het laserlicht wanneer de laserbundel de pigmentvlek aanpakt. De pigmentvlek brokkelt uit elkaar waardoor het lichaam de losse pigmentcellen zelf kan afvoeren via het lymfesysteem en opruimen. Hierdoor zal de pigmentvlek vervagen en of verdwijnen.
Wanneer geschikt voor pigmentlaser?
De KTPlaser kan gebruikt worden op lichte huidtypen. Wanneer de huid zongebruind is zal er gewacht moeten worden tot dat de huid weer haar eigen huidskleur heeft. De laserbehandeling kan toegepast worden op zowel het lichaam als het gezicht. Het laserapparaat kan gebruikt worden voor o.a. ouderdomsvlekken of zonschade. Ook zogenaamde haemosiderine ‘ijzerophopingen’ pigmentaties aan de onderbenen bij patiënten met chronische aderfalen kunnen met de laser worden behandeld. Op enkele uitzonderingen na, wordt het over het algemeen afgeraden om melasma ‘zwangerschapsmasker’ te behandelen met de laser.
Behandelingen met de KTPlaser zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen (ouder dan 1 jaar)
Richtlijnen voor de behandeling
- Bij het intakegesprek dient de huid schoon te zijn zodat de huidtherapeut de huid goed kan beoordelen.
- Wanneer er tijdens de behandelperiode een koortslip ontstaat, antibioticakuur gebruikt wordt of een zwangerschap optreedt moet dit gemeld worden bij de huidtherapeut en zal er op dat moment geen behandeling plaats kunnen vinden.
- De huid mag 4 weken voor de behandeling niet aan de zon blootgesteld worden. Hoe bruiner de huid door de zon, hoe meer risico er is op donkere en of lichte vlekken tijdens en na de behandeling. Dit geldt ook voor de zonnebank en zelf bruinende crèmes. Kunt u zonlicht echt niet vermijden, gebruik dan consequent een anti zonnebrandcrème met SPF30 of hoger.
Tijdens de behandeling Er zal eerst gevraagd worden naar eventueel medicijnengebruik of andere bijzonderheden. De huidtherapeut zal de huid reinigen met huidalcohol 70%. Het te behandelen gebied wordt afgetekend met een wit huidpotlood. U krijgt een donkere bril om uw ogen tijdens de laserbehandeling te beschermen. De kleine laserkop wordt op de huid geplaatst. U voelt lichte prikjes, te vergelijken met een elastiekje dat tegen de huid aanschiet en warmte. Bij de één is dat gevoeliger dan bij de ander, maar doorgaans wel goed te verdragen.
Na afloop brengt de huidtherapeut verkoelende crème en zonnebrandcrème aan. De duur van de behandeling hangt af van de grootte van de pigmentvlek maar doorgaans duurt het enkele minuten.
Advies na de behandeling
- De pigmentvlek zal direct na de behandeling donker verkleuren.
- Er zullen kleine korstjes ontstaan die ongeveer na een week afschilferen. Belangrijk is om hier niet aan te krabbelen of te scrubben want dit vergroot de kans bestaat op littekenvorming.
- Om het ontstaan van risico’s of complicaties te verkleinen wordt er geadviseerd om de huid niet bloot te stellen aan de zon/zonnebank en dagelijks een anti zonnebrandcrème spf30-50 te gebruiken. Zo wordt er voorkomen dat er donkere of lichte vlekken ontstaan.
Verwachte resultaat
Doorgaans zullen er 2-3 behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Het is echter niet altijd mogelijk om de huid geheel vlekkeloos te krijgen. Soms zijn er pigmentvlekken die niet helemaal weggaan doordat deze dieper in de huid liggen. Dit wordt tijdens het intakegesprek met u besproken. Om het gewenste resultaat te behalen is het belangrijk consequent elke 3-4 weken een laserbehandeling te ondergaan.
Het is mogelijk dat er bepaalde factoren meespelen waardoor een pigmentvlek weer terug komt of sneller verergert. De grootste factoren waar u rekening mee dient te houden zijn: zongedrag en het ouder worden. Pigmentcellen blijven gevoelig voor zonlicht. Gebruik daarom dagelijks een anti zonnebrandcrème spf30 en ga niet met de huid in de zon liggen.
Om een goed resultaat te behouden wordt er geadviseerd jaarlijks een onderhoudsbehandeling te ondergaan.
Kosten en vergoeding
Tijdens het intakegesprek zal met u de prijs worden afgesproken voor het te behandelen gebied. De meeste zorgverzekeraars zien dit als een cosmetische behandeling maar er zijn enkele zorgverzekeraars die een deel of een gehele pigmentlaserbehandeling vergoeden.
Vraag bij uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.