Overmatige lichaamsbeharing of om cosmetische redenen, de beharing kan goed behandeld worden met de Light Sheer Diode Laser. Bij huidtherapie Breevaart wordt er behandeld met deze laser die al jaren lang de ‘gouden standaard’ is onder het laserontharen.
Overmatige beharing op het lichaam kan het gevolg zijn van hormonale disbalans, medicatie en erfelijke aanleg. De meest voorkomende overbeharingsproblemen zijn hirsutisme en hypertrichose. Bij hirsutisme ontstaan er haren bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei hebben. Hypertrichose wordt aangeduid als bovengemiddelde haargroei op plaatsen waar normaal al haren groeien.
Ook voor mannen en vrouwen die geen zin meer hebben om dagelijks te ontharen of vervelende huiduitslag krijgen na het scheren, waxen of epileren is laserontharing een mooie oplossing!
De huid zal na het laserontharen zachter en gladder aanvoelen zonder vervelende ingroeiende haartjes.
Hoe werkt laserontharen?
In het haartje bevindt zich pigment oftewel melanine. De behandelkop geeft een energielaserstraal af die geabsorbeerd wordt door het pigment in het haarzakje. Hierdoor wordt er warmte ontwikkeld van ongeveer 70 graden waardoor het zakje opwarmt en afsterft. Of het haarzakje geen nieuw haartje meer kan produceren ligt aan de haargroeifase.
Er zijn 3 verschillende haargroeifases waarbij laserontharen alleen effectief is als de haren zich in de ‘anagene fase’ bevinden. In de ‘anagene fase’ zit de haar vast aan de wortel van het haarzakje. Dit is echter niet te zien vanaf de buitenkant van de haar waardoor er dus de kans bestaat dat er meerdere behandelingen nodig zijn om de haren te verwijderen.
Wanneer geschikt voor laserontharing?
Het meest effectief zijn gepigmenteerde normaal tot dikke haren. Hoe meer pigment in het haarzakje hoe meer absorptie plaats vindt en daarmee de kans op vernietiging van het haarzakje groter is. Hele dunne, blonde, grijze of rode haren zijn niet geschikt voor laserontharing in verband met het ontbreken van donker pigment in het haarzakje.
Door de gekoelde kop is de laserbehandeling veilig en kunnen personen met alle huidskleuren behandeld worden.
Richtlijnen voor de behandeling
- Bij het intakegesprek dienen de haren goed zichtbaar te zijn voor beoordeling of de haren geschikt zijn voor de behandeling. De haren mogen 4 weken voor aanvang van de eerste behandeling en tijdens de gehele behandelperiode niet geharst of geëpileerd worden. Dit verstoort de haargroeicyclus omdat er dan geen haartje meer in het haarzakje zit.
- De haren dienen 1 dag voor de behandeling weggeschoren te worden. Tijdens de gehele behandelperiode mogen de haartjes wel dagelijks geschoren worden.
- Wanneer er tijdens de behandelperiode een antibioticakuur gebruikt wordt of een zwangerschap optreedt moet u dit melden bij de huidtherapeut en zal er op dat moment geen behandeling plaats kunnen vinden.
- De huid mag 4 weken voor de behandeling niet aan de zon blootgesteld worden. Hoe bruiner de huid door de zon, hoe meer risico er is op donkere en of lichte vlekken tijdens en na de behandeling. Dit geldt ook voor de zonnebank en zelf bruinende crèmes. Kunt u zonlicht echt niet vermijden, gebruik dan consequent een anti zonnebrandcrème met SPF30 of hoger.
Tijdens de behandeling
Er zal eerst gevraagd worden naar eventueel medicijngebruik of andere bijzonderheden. Daarna wordt de huid gereinigd met huidalcohol 70%. Het te behandelen gebied wordt afgetekend met een wit huidpotlood. Als er nog enkele haartjes aanwezig zijn worden deze weggehaald met een scheermesje.
U krijgt een donkere bril om uw ogen tijdens de behandeling te beschermen. Er wordt een laagje gel op de huid aangebracht, daarna wordt de laserkop op de betreffende huid geplaatst. U voelt lichte prikjes, te vergelijken met een elastiekje dat tegen de huid aanschiet en warmte. Bij de één is dat gevoeliger dan bij de ander, maar doorgaans wel goed te verdragen.
Na afloop wordt er een verkoelende crème en zonnebrandcrème aangebracht.
De duur van een behandeling varieert van 15 minuten tot twee uur. Dit is afhankelijk van de grootte van het te behandelen oppervlak.
Advies na de behandeling
- Na de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn. Er mag gekoeld worden met een coolpack en een handdoek om de warmte op de huid te koelen. De huidreactie verdwijnt na enkele uren tot enkele dagen.
- Bij roodheid van de huid kunnen er beter enkele dingen ,zoals zwemmen, sauna, sporten, scrubben en een chemische peeling vermeden worden.
- Om het ontstaan van risico’s of complicaties te verkleinen wordt er geadviseerd om de huid niet bloot te stellen aan de zon en dagelijks een anti zonnebrandcrème spf30-50 te gebruiken. Zo wordt er voorkomen dat er donkere of lichte vlekken ontstaan.
- Na iedere behandeling zullen de haren na ongeveer 10 dagen uitvallen en zullen er steeds minder haren terugkomen. Ook zullen de haren dunner en minder stug zijn. Hierdoor hoeft u zich minder zorgen te maken over de haargroei en minder vaak te hoeven scheren.
- Als er korstjes ontstaan op bepaalde plaatsen, niet aan de korstjes krabbelen, neem contact op met de huidtherapeut voor advies.
Verwachte resultaat
U kunt een haarreductie verwachten van 70-80%. Er dient wel rekening gehouden worden met het feit dat er in het lichaam slapende haarzakjes aanwezig zijn, die aangewakkerd kunnen worden door bijvoorbeeld de overgang, bepaalde medicijnen en het ouder worden.
Om een goed resultaat te behouden wordt er geadviseerd om jaarlijks een onderhoudsbehandeling te ondergaan.
Gemiddeld wordt er 6 tot 8 maal behandeld voor het gewenste resultaat bereikt wordt. Dit geldt voor een lichte huidskleur met dikke donkere haren. Bij de donkere huidskleur zal het bereiken van het resultaat langer duren in verband aanwezigheid van meer pigment in de huid . De behandeling zal hierop aangepast worden zodat er altijd veilig gewerkt wordt. Dit heeft als gevolg dat er meerdere behandelingen nodig zijn dan bij een lichte huidskleur.
Om het gewenste resultaat te behalen is het belangrijk om consequent elke 6-8 weken een laserontharingsbehandeling te ondergaan. Het exacte aantal behandelingen is per persoon verschillend en kan helaas niet van te voren voorspeld worden door de huidtherapeut.
Tijdens de behandelperiode wordt de voortgang regelmatig met u geëvalueerd.
Kosten en vergoeding
Tijdens het intakegesprek zal met u de prijs worden afgesproken voor het te behandelen gebied. Helaas wordt er geen vergoeding vanuit de zorgverzekeraar gegeven.